Arktisk kvalitet – En beskrivelse av nordlige natur- og klimaforhold og virkning på egenskaper hos nordnorske matprodukter
Tor J. Johansen
Bok Bokmål
Digital utgave: Søke-URL
Medvirkende | |
---|---|
Omfang | 38
|
Opplysninger | Unike nordlige klimaforhold med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat,fôr og beitevekster. En gjennomgang av vitenskapelige studier av slik Arktisk kvalitet viser effekterfor både sensorisk kvalitet og ulike innholdsstoffer for flere produkter. Innen kålvekster påvirkerklimaet utseende (brokkoli) og reduserer glukosinolatinnhold og bittersmak (brokkoli og kålrot).Gulrot og kålrot får tydeligere søtsmak på grunn av lavere innhold av bitterstoffer, selv omsukkerinnholdet er uendret. På den annen side får gulrot i nord lavere innhold av karoten og lyserefarge enn i varmere klima. Resultatene for kålrot, brokkoli og gulrot tyder også på mer sprø og saftigkonsistens, og friskere smak, ved lave dyrkingstemperaturer. Ville bær i nordlig klima har litt høyereinnhold av enkelte antioksidanter enn i sørligere områder, men lokale forskjeller i vekstforhold (fjell,kyst) kan ha like stor betydning. Hagebær i nordlig klima kan smake søtere (jordbær) eller mindresøte (solbær) på grunn av forskjellige klimaresponser. Jordbær og bringebær får noe svekketrødfarge ved lave dyrkingstemperaturer. Klimatiske og geografiske effekter på kvalitet i potet, urtertil mat og krydder, fôrvekster og kjøtt- og melkeprodukter er per idag for lite undersøkt til å gientydige konklusjoner.
|
Emner | report
|
ISBN | 9788217020707
|