Klippfisk : 153 oppskrifter fortel ei historie


forfattar: Trudi Henrydotter Eikrem ; foto: Vasco Pinhol ; grafisk form: Trude Antonie Øvrebøe
Bok Nynorsk 2019 · Kokebok
Digital utgave: Søke-URL
Annen tittel
Medvirkende
Pinhol, Vasco (fotogr.)
Omfang
223 sider : illustrasjoner
Opplysninger
"Det faglege innhaldet er vurdert og kommentert av historikarens mentor, og fagleiar forskning ved Nordmøre museum og Norsk klippfiskmuseum i Kristiansund, Odd W. Williamsen". - Takk!, s. 223. - "Fyrst og framst den og dei ,,, gav ut boka med oppskrifter som vår bok hentar inspirasjon frå": [ O bacalhau e seu formulario : mais de 300 preparacoes culinarias diversas . - Lisboa : Editoral Excelsior, 1927 ¨. - (Bblioteca excelsior) ]. - Takk!, s. 222. - Klippfisk blir ei bok for den frie og sjølvstendige kjøkkenarbeidaren, som trivst med å bruke skjøn og gjere eigne vurderingar i matlaginga. Boka inneheld oppskrifter etter gammalt mønster, slik mange kokebøker var den gong kvinnene var autoritetar på kjøkkenet. Denne kokeboka har bearbeidd portugisiske oppskrifter frå ein original som har lege gøymd sidan hundreårsskiftet. Innhaldet viste seg å løyne eit mest endelaust smaksrike, med få ingrediensar: klippfisk, olje, smør, poteter, urter og krydder. Men oppskriftene er meir enn vegen til god mat. Dei er små forteljingar som speglar spor etter handelsvegar, interesser, konflikter og verdiskaping. Bakom oppskriftene ligg spørsmål om innovasjon og kunnskap som gjorde eksporteventyret muleg. Det er del av den maritime historia vår. I motsetning til andre kokebøker har ikkje denne fotografi av ferdige, styla rettar. Vi trur at lesaren kan skape sine eigne indre illustrasjonar, og utforme rettane etter eige skjøn. I staden har vi lagt vekt på at nærbilete av råvarene skal formidle ein viktig bodskap: mat er liv.
Emner
Sjanger
Dewey
ISBN
978-82-7959-299-0
Hylleplass

Bibliotek som har denne