Kart i barnelitteraturen


Nina Goga
Bok Bokmål 2015

Oppdaterer

ange barndomsminner handler om barns møter med kart i barnebøker og om hvordan man som barn førte fingeren langs ulike linjer i det avtegnete landskapet mens man vekslet mellom kartet og fortellingen. Slik erindringer vitner ikke bare om barns avgjørende møter med litteratur, men også om personlige stedsopplevelser. I barnelitteraturens kart gjenkjenner eller skaper vi våre egne lokale geografier.

At barn ofte fascineres av kart, kan være én av grunnene til at det finnes kart i mange bøker for barn og unge. Men har kartene i barnelitteraturen også andre funksjoner? Kan det være at kart i barne- og ungdomsbøker utvikler barn og unge som lesere, og hva slags lesere og lesning er det kartene kan bidra til å utvikle?

Gjennom nærlesninger av kart i bildebøker, realistiske barnebøker, reisegaider, krim og fantasy legger denne boken fram forslag til svar på disse spørsmålene. Den tar utgangspunkt i et utvalg kart i nyere nordisk barne- og ungdomslitteratur og har avstikkere til både eldre og ikke-nordisk barne- og ungdomslitteratur. Boken er skrevet for alle som forsker på og arbeider med barne og ungdomslitteratur, men også for andre som ellers måtte være
interessert i kart og litteratur.

Digital utgave: Søke-URL
Utgitt
Kristiansand : Portal , cop. 2015
Omfang
147 s. : ill.
Emner
Dewey
808.068 . - 809.89282 . - 809.9 . - 912 . - 809.8 . - 808.9
ISBN
9788283140545 : Nkr 299.00

Bibliotek som har denne