Samfunnsernæring


Dagrun Engeset, Liv Elin Torheim og Nina Cecilie Øverby (red.)
Bok Flerspråklig 2019
Medvirkende
Utgitt
Oslo : Universitetsforl , 2019
Omfang
278 s. : fig
Opplysninger
Tekst på bokmål og nynorsk. - h.. - Har bibliografi, data om bidragsyterne, noter, register. - Norges fremste fagfolk tar for seg ernæring i ulike grupper av befolkningen og helseutfordringer knyttet til ernæring.Samfunnsernæring kan betegnes som samfunnets innsats for å fremme god helse gjennom kosthold og ernæring. Her drøftes mat og måltiders betydning og ulike faktorer som påvirker matvalg samt sosio-økonomiske forskjeller i kosthold. Boka tar for seg ulike tiltak og arenaer for arbeid innen samfunnsernæring og gir et innblikk i hvordan nasjonal og global ernæringspolitikk fastsettes. Forfatterne setter også søkelyset på kosthold og bærekraft. Mat er en viktig bidragsyter til klimagassutslipp. Det å dreie kostholdet i en mer bærekraftig retning vil støtte opp under globale mål om en mer bærekraftig og klimavennlig utvikling. Boken inneholder 19 kapitler organisert i fem deler: Del I Anbefalinger, referanseverdier og politiske føringer Del II Sentrale ernæringsutfordringer og sårbare grupper Del III Faktorer som påvirker vårt matinntak Del IV Folkehelsetiltak for bedre ernæring Del V Sentrale tema for samfunnsernæring Bidragsyterne i denne boka representerer undervisnings- og forskningsinstanser eller interesseorganisasjoner i Norge der samfunnsernæring står sentralt. Bokas redaktører er Dagrun Engeset, førsteamanuensis, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder. Liv Elin Torheim, professor, Fakultet for helsevitenskap, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet - storbyuniversitetet. Nina Cecilie Øverby, professor, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder. Øvrige bidragsytere presenteres i boken. - Samfunnsernæring kan forklares som samfunnets innsats for å fremme god helse gjennom kosthold og ernæring. Boka tar for seg ernæring i ulike grupper av befolkningen og sentrale helseutfordringer knyttet til ernæring. Forfatterne setter også søkelys på kosthold og bærekraft. Den består av fem deler: Anbefalinger, referanseverdier og politiske føringer, Sentrale ernæringsutfordringer og sårbare grupper, Faktorer som påvirker vårt matinntak, Folkehelsetiltak for bedre ernæring og Sentrale tema for samfunnsernæring. Omtalen er utarbeidet av BS.
Emner
Dewey
363.8 . - 363.856 . - 613.2
ISBN
978-82-15-03063-0

Bibliotek som har denne