Bilen hundre år


[tekst biler : Christer Glenning, Bengt Ason Holm ; tekst historikk : Lennart Haajanen ; utarbeidet av Nordbok International]
Bok Bokmål 1998 · Teknikk

Oppdaterer

om denne boka:

Offisielt så bilen dagens lys i 1885, da Carl Benz konstruerte den første bil med forbrenningsmotor. Det var imidlertid ikke før ved sekelskiftet at bilen begynte å bli et begrep i folks bevissthet. Det var begynnelsen til en eksplosjonsartet utvikling som nå har pågått i nærmere hundre år. De første bilene var primitive doninger, langt fra dagens sofistikerte konstruksjoner, men allerede ved århundrets begynnelse utkrystalliserte det seg grunnleggende prinsipper som gjelder den dag i dag. Fire hjul, motor foran og bakhjulsdrift. Riktignok har vi i dag også forhjulsdrevne biler, men det er påfallende å se hvor raskt mange innovasjoner ble utviklet for deretter å gå i glemmeboken fordi de var for langt forut for sin tid.

Kardangoppheng fantes allerede på slutten av attenhundretallet. V8-motoren, som mange forbinder med amerikanske biler, ble konstruert av franskmannen Clement Ader allerede i 1903. Prinsippet for turbomating, som i dag finnes i annenhver bil, ble fastlagt av sveitseren Alfred Btichii 1909, og listen over innovasjoner som vi i dag tar for gitt, kan gjøres enda lengre. Intet er nytt under solen, selv om mange av dagens bilfabrikanter gjerne vil gi inntrykk av at så er tilfelle. I BILEN HUNDRE ÅR tar Christer Glenning og hans to medarbeidere Bengt Ason Holm og Lennart Haajanen oss med på en svimlende reise gjennom bilens verden. Her får vi møte de første pionerer, lese om hvordan deres drømmer gikk i oppfyllelse eller i knas. Vi får lese om biler som i dag er legendariske og etterspurte samleobjekter, men finnes også velkjente fiaskoer. Mange av bilene i boken er hverdagsbiler, men det er også tatt med en lang rekke nesten mytisk e biler som er blitt grundig forløyet over årene. I den grad forfatterne har hatt mulighet til det, avslører de slike forhold, men enkelte ganger er det umulig å frembringe tilstrekkelig med bevis. Og hvorfor drepe myter som likevel vil bli holdt i live av hundretusener av bilentusiaster verden over? Og hele tiden skapes det nye myter! Sagn eller virkelighet, bilen kommer alltid til å fascinere oss.

Les boka på nett
Digital utgave: Søke-URL
Annen tittel
Medvirkende
Haajanen, Lennart (medforf.)
Holm, Bengt Ason (medforf.)
Utgitt
[Oslo] : Wennergren-Cappelen , 1998
Omfang
320 s. : ill.
Opplysninger
Oversettelse ved Communications Unlimited . - Elektronisk reproduksjon
Emner
Sjanger
Dewey
ISBN
(ib.) . - 82-7319-160-5 . - Nkr 345.00

Bibliotek som har denne