Denne boken handler om medisinens store dilemma; forholdet mellom den objektive, medisinske sannhet og pasientens subjektive erfaringer. Forfatterens intensjon er å påvise hvordan medisinens tradisjonelle tilnærming til kroppen ofte gjør det vanskelig å forstå hva som egentlig feiler pasienten. Kirkengen benytter seg av en rekke autentiske pasienthistorier for å vise hvordan krenkelser som omsorgssvikt og seksuelt misbruk i ung alder kommer til uttrykk i tilsynelatende uforståelige lidelser i voksen alder.
Det er rystende personlige historier som presenteres parallelt med teoretiske drøftinger og tallbasert dokumentasjon fra norsk og internasjonal forskning. Boken innledes med en dialog mellom forfatteren og filosof og etiker Arne Johan Vetlesen der et av medisinens sentrale dilemmaer synliggjøres på bakgrunn av en problemstilling fra et møte blant verdens fremste hjerneforskere. Slik bringes leseren rett inn i bokens tema.
Boken er skrevet for studenter innen helsefag, medisin og psykologi. Den er også skrevet for yrkesutøvere som helsepersonell, lærere, spesial- og barnevernspedagoger, politi og jurister. Det er forfatterens ønske at personer som selv har blitt misbrukt, mishandlet eller på annen måte opplevd omsorgssvikt, skal ha nytte av boken. De kan kanskje dra nytte av bokens historier på to måter: til å forstå sammenhenger i sitt eget liv, og bidra til at deres hjelpere forstår hva livets erfaringer faktisk har ført til.
Anna Luise Kirkengen har vært allmennlege i Oslo siden 1975, og hun er spesialist i allmennmedisin og autorisert veileder for kolleger i spesialistutdanningen. Hennes medisinske doktorgrad om helsefølger av overgrepserfaring i barndommen er bakgrunn for omfattende forelesningsvirksomhet, innen alle helsefag fra grunnivå til doktorgradsnivå og i ulike flerfaglige fora knyttet til barn og unge, slik som jurister, politifolk, pedagoger, sosial- og barnevernsarbeidere, prester og diakoner.