Mitt hus er din utsikt : god byggeskikk for hus og land - hva, hvorfor og hvordan


Lene Schmidt og Hanne Wilhjelm ; [foto: Lene Schmidt ...[et al.]]
Bok Bokmål 1998 · Byggeskikker

Oppdaterer

om denne boka:

Jeg vil bygge mitt hus som jeg vil. Byggeskikk - det er smak og behag. Har vi hørt den før?
Byggeskikkutvalget har siden 1992 hatt et kurstilbud der byggeskikk er satt på dagsordenen, og der fagfolk og folkevalgte fra de fleste av landets kommuner og fylkeskommuner har deltatt. Det handler om å gå ut i gatene, lære seg husenes «AB-Se», skape debatt og stille krav. Det gjelder både for dem som sitter i styre og stell og ikke minst folk flest. Byggeskikk kan diskuteres, det er ikke bare smak og behag. Formålet med kursene og med denne boka er å sette i gang denne prosessen og forhåpentligvis å holde den levende.

Med de nye estetikkbestemmelsene i plan- og bygningsloven har kommunene både rett og plikt til å stille krav til kvaliteten i de fysiske omgivelsene. Mitt hus er din utsikt, og ditt hus er min utsikt. Du skal stille krav til meg, og jeg skal stille krav til deg. Først og fremst må kommunen stille krav på fellesskapets vegne uansett om det er en stor eller liten bygge oppgave: et sykehus, et uthus eller en ny hovedvei. «Gi meg fem toner, og det er et utrolig felt å bruke frihet i. Den største frihet har du når du har rammer å virke innenfor» (Jan Garbarek).

Det lønner seg å satse på god byggeskikk. Det kan være et viktig ledd i distriktsutviklingen og i utviklingen av varer og tjenester. Vakre omgivelser kan skape trivsel og tilhørighet. De fysiske omgivelsene kan legges til rette for at mennesker kan møtes på tvers av generasjoner og etniske skiller. Slik sett hører byggeskikken til midt i det kulturelle feltet der målet er at vi mennesker skal oppleve glede og få utfolde vår skaperevne og være myndige og handlekraftige. Det er like mye et verdivalg om innholdet i vår kultur og retningen for fremtidssamfunnet.

Så da, kjære leser - er det bare å gå ut og se selv. Ta med deg teknisk utvalg, familien eller naboen, bruk boka og still krav!

Les boka på nett
Digital utgave: Søke-URL
Annen tittel
Medvirkende
Utgitt
Oslo : Statens byggeskikkutvalg , c1998
Omfang
155 s. : ill.
Emner
Sjanger
Geografisk emneord
Dewey
720 . - 307.3 . - 690 . - 692 . - 720.9481 . - 7209.1 . - 721 . - 728 . - 728.09481 . - 728.3 . - 729.1 . - q721 . - 720.1
ISBN
8299475708

Bibliotek som har denne

Andre utgaver/formater