
Matvalg hos sau og storfe på skogsbeite
Hilde Karine Wam
Bok · Bokmål · 2020
Medvirkende | |
---|---|
Omfang | 23
|
Opplysninger | I ‘Skogsbeite-prosjektet’ (2012-2015) undersøkte vi matvalg hos sau og storfe på beite i produktiv lavlandsskog. Studien ble gjort i tre områder med ulik tetthet av dyr (ca. 17 dyr/km2 i Nannestad, 36 dyr/km2 på Vestskauen i Sande-Eiker og 59 dyr/km2 i Ringsaker) (søye-ekvivalenter). Analyser av fersk møkk viste at gras dominerte dietten hos både sau (69% ± 18.7 SD) og storfe (81% ± 15.4). Satt opp mot felttakseringer av vegetasjonen fant vi også at begge dyreslag sterkt selekterte for gras, i tillegg til bringebær og for sau, også urter. Alle områdene hadde svært høy grad av diett-overlapp (76-92%) mellom dyreslagene. Det indikerer at de sterkt konkurrer om den samme typen mat. Mer storfe i et beiteområde betyr da mindre mat for sau, og visa versa. Ringsaker, med svært høy tetthet av dyr, hadde det høyeste diett-overlappet. Ringsaker hadde også mindre artsdiversitet i dietten både hos storfe og sau. Hvis målet er bærekraftig beitebruk bør enhver lokal forvaltning innhente detaljert kunnskap (f.eks. via radiobjeller) om hvordan dyreslagene lokalt påvirker hverandres arealbruk. ENGLISH SUMMARY: In the project ‘Forestry and Ungulates’ (2012-2015), we studied food selection of sheep and cattle free-ranging in three productive forest areas, at different animal densities (about 17, 36 and 59 sheep-equivalents per km2). Fecal analyses showed that gras dominated the diet for both sheep (69% ± 18.7 SD) and cattle (81% ± 15.4). Gras was also highly selected for, along with raspberry and for sheep; also forbs. All areas had a very high diet overlap (76-92%) between the animal species, which indicates a potentially high diet competition. The area with the highest animal density had the highest overlap and also, less diversity in the diet of both animal species.
|
Emner | report
|
ISBN | 9788217025436
|