
Produksjon og omsetning av økologisk frukt, bær og grønnsaker gjennom alternative salgskanaler
Anna Birgitte Milford
Bok · Bokmål · 2019
Medvirkende | |
---|---|
Omfang | 52
|
Opplysninger | Det meste av norsk økologisk frukt og grønt selges gjennom de store butikkjedene, men mangeprodusenter selger også gjennom såkalte alternative salgskanaler som andelslandbruk, BondensMarked, spesialbutikker og restauranter. Denne rapporten er basert på en kvalitativ og kvantitativundersøkelse av de to gruppene produsenter.Produsenter som bruker alternative salgskanaler, oppgir flere fordeler med dette. Kortere verdikjedeog høyere betalingsvilje hos forbruker gir ofte høyere enhetspris for produsent, og lønnsomhetenøker ved at det kan være lettere å få solgt varer som ikke tilfredsstiller standarder for størrelse,fasong og farge. Men alternative salgskanaler innebærer ofte mer arbeid og kostnader medmarkedsføring og transport for levering av varer, noe som kan redusere nettoinntekten.Produsenter som selger gjennom store kjeder, må ofte ha en viss størrelse på produksjonen for å fåinnpass. De alternative salgskanalene har ikke slike krav, og gjør det mulig å drive med salg av fruktog grønt for produsenter som ikke ønsker eller har mulighet for å produsere store volumer. De girogså bedre muligheter for å produsere flere ulike typer frukt og grønnsaker, og å kombinere frukt- oggrønnsaksproduksjon med annen produksjon eller arbeid utenom gårdsbruket. Men på den annenside, fordi de alternative salgskanalene ikke tar unna store volumer, er det vanskelig for produsenterover en viss størrelse å få solgt alt på denne måten.
|
Emner | report
|
ISBN | 9788217023845
|