
Kje - kjøttproduksjon og vegetasjonseffekter
Jørgen Todnem
Bok · Bokmål · 2015
Medvirkende | |
---|---|
Omfang | 45 sider : illustrajoner
|
Opplysninger | Overskuddskje fra geitmjølkproduksjonen blir vanligvis slaktet ved fødsel eller innen noen fåuker etter fødsel. Hovedårsaken til dette er høye oppalskostnader. I dette prosjektet har vi settnærmere på ulike produksjonsmåter for slaktekje for å se om kjeressursen kan utnyttes bedre tilkjøttproduksjon. Vi har undersøkt både vårkjeproduksjon, der kjeene blir slaktet før beiteslipp,og sommerkjeproduksjon, der kjeene blir slaktet etter en beitesommer. Undersøkelsene blegjennomført hos fire verter, lokalisert i Nord-Østerdal og Valdres.Ved oppal av vårkje synes to ulike driftsopplegg, enten kort oppalsperiode med appetittfôring avmjølk fram til slakting, eller lang oppalsperiode med begrenset mjølketilgang før avvenning, å gidet beste økonomiske resultatet med et overskudd på ca. 130 kr per kje. Dette overskuddet skaldekke alle kostnader i innefôringsperioden med unntak av fôrkostnader.Ved oppal av sommerkje var det økonomiske resultatet ca. 200 kr per kje. Mulighetene til åforbedre resultatet synes å være større for sommerkje enn for vårkje. Sommerkje har langoppalsperiode. Noe redusert tilvekst i og rett etter mjølkefôringen på grunn av restriksjoner påmjølkeforbruket kan kompenseres gjennom god fôring og tilfredsstillende tilvekst på mindrekostbart fôr senere i oppalsperioden. I denne sammenhengen er særlig større fokus påbeitekvalitet av stor betydning.
|
Emner | report
|
ISBN | 9788217014935
|