Denne boka bygger på forfatterens mangeårige erfaring med undervisning og veiledning knyttet til oppgaveskriving på helse- og sosialfaghøgskoler. Boka tar opp praktiske problemer i forbindelse med oppgaveskriving, og den gir en kort innføring i samfunnsvitenskapelige metoder. Siktemålet er å sette studenten i stand til å anvende disse kunnskapene som redskap i forbindelse med egne undersøkelser.
Temaer som drøftes er ulike måter å samle data på og gjennomføring av undersøkelser, med hovedvekt på kvalitativt intervju og observasjon. Forskningsetiske spørlmål presenteres, og forfatteren kommer med nyttige oppskrifter og tips når det gjelder utformingen av problemstillinger og oppgavens oppbygning, form og presentasjonsteknikk.
Denne reviderte utgaven av Metode og oppgaveskriving for studenter har fått to nye kapitler: «Den litterære oppgaven», som tar for seg noen viktige sider ved det å skrive en oppgave bygd på kunnskaper fra bøker og andre skriftlige kilder; og «Skriveprosessen», som drøfter de utfordringene som ligger i det å skrive en oppgave. Forfatteren har på denne måten villet etterkomme de ønsker og tilbakemeldinger han har fått fra skrivende studenter som har brukt bokas første utgave i sitt arbeid.
Ikke bare studenter ved helse- og sosialfaglinjer, men også studenter som tar andre utdanninger vil ha nytte og glede av denne boka.
Olav Dalland er førsteamanuensis ved Diakonhjemmets høgskolesenter, der han underviser i samfunnsvitenskapelige emner og forskningsmetoder. Han har selv erfaring fra forsknings- og utviklingsarbeid, og han har i mange år veiledet studenter i oppgaveskriving - både på ulike nivå i helse-- og sosialfag-utdanninger og på pedagogikk hovedfag.