I denne boken er det samfunnsbyggeren Sigval Bergesen som står i sentrum for oppmerksomheten, dvs. samspillet mellom ham, hans samtidige og hans samtid gjennom nesten hundre år.
Formålet med biografien er å fortelle en historie om Sigval Bergesens generasjon og hans tid. Han hadde et samfunnsengasjement som strakk seg fra 1880-årenes dype krise gjennom jobbetid og krigsår helt frem til 1950-årenes nye optimisme. Sigval Bergesens livsløp henger sammen med alle de sentrale fasene i vår moderne historie: avviklingen av embetsmannsstaten, gjennombruddet for folkestyret, industrialiseringen av landet og moderniseringen av økonomien.
Forfatteren retter søkelyset mot de unge «entreprenørpolitikerne» som overtok lederskapet på slutten av 1800-tallet, som gjennomførte «gentlemansrevolusjonen» i 1905 og så tok fatt på «den nye arbeidsdagen» i det nye århundret. Uten dem ville vårt moderne samfunn sett annerledes ut.
Sigval Bergesen var en fremtredende representant for denne generasjonen av ledere. Et hovedformål med boken er å vise hvordan hans livsløp kan illustrere den avgjørende rollen hans slektsledd av politikere og forretningsmenn kom til å spille; hvordan de bygde bro fra det forgangne til det moderne, og hvordan de satte standarden for samfunnsengasjement for en ung nasjon.
Kraft, mod og haab : Sigval Bergesen - samfunnsbygger av 1905-generasjonen
Helge Ole Bergesen · [billedredaksjon: Lisabet Risa og Anne Karin Jåsund]
Bok Bokmål 2005 · Biografi
SIGVAL BERGESEN - SKIPSREDER, GRÜNDER, POLITIKER OG SAMFUNNSBYGGER