Tjugum kyrkje i Balestrand 150 år : lys over fjord


Audun Systad (red.) ; boknemnd: Johanna Fagermoen ... [et al.]
Bok Nynorsk 2013 · Festskrifter (Form)

Oppdaterer

Tjugum kyrkje ligg vakkert til ved Sognefjorden, med utsyn over Esefjorden til Holmen, kommunesenteret i Balestrand. Det særmerkte, åttekanta kyrkjebygget ligg lunt til mellom høge, vakre tre.

Biletkunstnarar og fotografar har blitt fascinerte av lyset over fjorden. Lyset er også eit bilete på gudstru og folkeopplysning i Balestrand.

Balestrand prestegjeld vart oppretta i 1849, same året som Balestrand vart eigen kommune. Første prest og ordførar var Harald Ulrich Sverdrup, som fekk bygd den nye Tjugum kyrkje i 1863, teikna av den kjende arkitekten Chr. H. Grosch. Sverdrup sette varige spor etter seg både i kommunen og kyrkjelyden, såvel som politikar i fylkestinget og stortinget. Sonen med same namn fylgde etter faren som prest, slik at Sverdrup-epoken i Tjugum kyrkje varte heilt til 1909. Ein ”brevskatt” frå Sverdrup si tid, som kom for dagen i desember 2012, godt gøymd i margarinkassar mellom gamle bøker, har gitt nytt innsyn i ulike sider av embetsgjerninga.

Denne jubileumsboka har eit svært variert innhald, både når det gjeld historia til kyrkjene på Tjugum og det pulserande kyrkjelydsarbeidet i Balestrand heilt fram til vår tid. Boka er rikt utstyrt med over 300 gamle og nye foto og andre illustrasjonar.

Forlagsomtale.

Digital utgave: Søke-URL
Medvirkende
Utgitt
[Førde] : Selja forl. , 2013
Omfang
272 s. : ill.
Emner
Sjanger
Festskrifter (Form) : (NO-TrBIB)HUME01077 . - Festskrifter . - Jubileumsbøker
Geografisk emneord
Dewey
ISBN
9788282400701 : Nkr 398.00

Bibliotek som har denne