Ganens makt : norsk kokekunst og matkultur gjennom tusen år


Henry Notaker
Bok Bokmål 1993 · Mat

Oppdaterer

om denne boka:

Det spennende vekselspillet mellom norske mattradisjoner og utenlandsk kokekunst har pågått i mer enn tusen år. Helt siden vikingtiden har nordmenn hatt sansene åpne og tatt imot og omformet impulser utenfra. Potetene - de enkle rotfruktene fra Sør-Amerika - revolusjonerte det norske kostholdet og gav nytt innhold til tradisjonelle retter.

Vi har alle våre nasjonale favoritter, men hvor langt tilbake kan vi spore lutefisk og raktisk, mysost og gammelost, kalvesuss og kalvedans, kams og kumpe, lapskaus og fiskepudding? Og hva var forskjellen på maten i sør og nord, i øst og vest, ved kysten og i dalene, hos bonde og bymann, fattig og rik, høy og lav?

Ganens makt forteller om den viktige rollen maten spiller i våre liv, som næring og nytelse, og viser hvilken makt kokekunsten har i forholdet mellom mennesker. Men først og fremst er dette en appetittvekkende skildring av hva nordmenn-har spist gjennom tidene - en kulinarisk Norgeshistorie med autentiske oppskrifter som er flere hundre år gamle.

Les boka på nett
Utgitt
Oslo : Aschehoug , cop. 1993
Omfang
333 s. : ill.
Opplysninger
1. utg. 1993 . - Elektronisk reproduksjon
Emner
Dass, Petter , teolog og forf. , 1647-1707
Schweigaard, Anton Martin , politiker , 1808-1870
Mat og drikke
Skikker
Drikkeskikker
Ete- og drikkeskikkar-Norge
Gastronomi
Kosthold
Kulturhistorie - Norge
Lutefisk(skikker)
Matlaging - Norge
Matlaging-Historie
Matlagingstradisjonar
Matlagingstradisjoner
Matlagning - Norge
Matskikker
Mattradisjoner
Matvarer - Historie - Norge
Måltider
Nasjonalretter
Noreg - Kulturhistorie
Norge - Kulturhistorie
Oppskrifter
Spise- og drikke skikker
Spise- og drikkeskikker(Norge)
Spiseskikker
Spising og drikking(skikker)
Folkelivsgransking
Kokekunst
Mat
Matkultur
Samfunnsstudier
Ete- og drikkeskikkar - Noreg
Matlaging, norsk
Den Norske Turistforening
Historie - Nyere tid, 1500-
Julen - Matlaging
Mat og drikke - Skikker
Norsk mat
Selskapsretter
Vikingtiden
kokebøker folkeminne etnologi norge mat kulturhistorie historie selskapelighet dagligliv matlaging mattradisjoner norsk matkultur kokekunst spise drikkeskikker spise- spisevaner drikkevaner skikker matskikker gastronomi matvaner
Sjanger
Geografisk emneord
Dewey
392 . - 392.37 . - 394.1 . - 641 . - 641.0948 . - 641.09481 . - 641.3 . - 641.3009481 . - 641.5 . - 641.509 . - 641.50948 . - 641.59481 / 948.1 . - 641.594844 . - 839.82 . - 909 . - 948.1 . - MAT . - 641.59481 . - 394.109481 . - 641.509481
ISBN
8203261175 : Nkr 138.00

Bibliotek som har denne