Norske velgere : en studie av stortingsvalget 2005


[Bernt Aardal (red.)]
Bok Bokmål 2007

Oppdaterer

om denne boka:

I denne boken settes settes søkelyset på norske velgeres holdninger til aktuelle stridsspørsmål og velgernes politiske atferd.

Utgangspunktet for analysene er stortingsvalget i 2005, men det trekkes store veksler på den lange tidsserien som er bygd opp av Valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning.

Da Stein Rokkan i midten av 1960-årene skuet tilbake på norsk politikk, fant han at partimønsteret hadde holdt seg overraskende stabilt siden 1920-årene. Hvis vi i dag ser tilbake 30-40 år, finner vi betydelige endringer. Både SV og FrP er eksempler på at nye partier kan ta opp kampen med de mer etablerte partiene. Ved stortingsvalget i 2005 stemte nesten hver tredje velger FrP eller SV.

Konkurransen om velgerne er hard. Hvordan lykkes partiene med balansegangen mellom å nå nye velgergrupper og samtidig holde på sine tidligere velgere? Blir valg av parti gradvis tømt for politisk innhold og i stedet et spørsmål om livsstil og forbruksvaner? Hva med nye utfordringer knyttet til en stadig mer globalisert økonomi der nasjonalstatens handlefrihet settes under press? Og endelig: hva gjør oljeformuen med det norske folk? Bygges det opp stadig økende forventninger og misnøye, uansett hva myndighetene og politikerne gjør?

Digital utgave: Søke-URL
Medvirkende
Aardal, Bernt, (redaktør)
Utgitt
[Oslo] : Damm , 2007
Omfang
381 s. : ill.
Emner
Geografisk emneord
Dewey
ISBN
9788204130075 : Nkr 449.00

Bibliotek som har denne