Fag og arbeidsmåter i endring? : tidsbilder fra norsk grunnskole


Kirsti Klette (red.)
Bok Bokmål 2004

Livet i klasserommet blir ofte omtalt som konservativt og tradisjonstungt, nærmest umulig å forandre på tross av utviklingstiltak, reformer og nye pedagogiske teorier. Skole assosieres med fag, timeplaner og klasserom der læreren er plassert foran ved tavla, og elevene er passive tilhørere ved pultene. Fag og arbeidsmåter i endring? setter spør.smålstegn ved en slik beskrivelse.

Boka tar for seg premissene grunnskolereformen fra 1997 satte for undervisningen, og viser i hvilken grad de gjenfinnes i den daglige undervisningen i grunnskolen i dag. På grunnlag av omfattende studier gir boka svar på spørsmål som: Hva karakteriserer arbeidsformene i norske klasserom? Hva er elevenes læringsutbytte i norsk skriftlig? Har ny læreplan ført til endret matematikkundervisning? Hvordan opplever jenter og gutter naturfag? Er norske gymlærere konservative? Hvilken rolle spiller læreboka i samfunnsfag? Hvor nytt har egentlig det nye faget kunst og håndverk blitt? I hvilken grad er drama en del av innhold og arbeidsmåter i grunnskolen? Har nye læreplaner for døve gitt dem ny tilhørighet?

Samlet gir denne boka oppdatert og viktig kunnskap om norsk grunnskolevirkelighet.

KIRSTI KLETTE er førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og har bl.a. utgitt Klasseromsforskning på norsk (1998). Bokas bidragsytere er en rekke dyktige fagfolk fra høgskoler, universitet og grunnskole.

Detaljer

Bibliotek som har denne