Torsk : fisken som skapte Norge


Frank A. Jenssen
Punktskrift Bokmål 2013

Tilhører NLB
Vis hos NLB

Torsken gjorde det mulig å skape et helt rike … og lutefisk, hevder forfatter Frank A. Jenssen i sin bok Torsk. Torskefisket har vært en viktig del av norsk hverdag helt siden middelalderen, og med underholdende penn har Jenssen gjort historien om torsken og om fisket i gammel og ny tid tilgjengelig og levende for oss.
Tørrfisken som reddet landet
Vikingenes viktigste våpen var ikke sverdet, men skreien som folk langs kysten hadde lært seg å tørke. Den var avgjørende som proviant, men også som handelsvare. Oppfinnelsen av tørrfisken var genial. Tørrfisken ga næringsrik mat med ubegrenset datostempling. Det fins faktisk folk som har spist tørrfisk som er femti år gammel, og som har overlevd fint, uten varige mén ... hevder Jenssen. Fra begynnelsen av 900-tallet ble det tørket skrei i Lofoten, og torsken åpnet veien til Europa. Handelsveiene gikk til å begynne med til England og østersjølandene, men etter hvert som den katolske kirken skjerpet kravene om ikke bare avholdenhet fra sex, men også fra kjøtt under fasten, åpnet dørene seg for markeder i Italia, Tyskland, Spania og Portugal. Tettsteder og byer i nord vokste fram, og skatter av stadig større inntekter ble brukt til krig og kirkebygg. Blant dem Nidarosdomen som ble påbegynt på 1100-tallet.
Utgitt
Oslo : Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek , 2013
Omfang
6 hefter (348 s.)
Opplysninger
Punktskrift . - produksjon . - NLB . - Torsken har satt sitt preg på Norge helt i fra vikingtiden. Her er det mange gode historier om torsken, både til å le og lære av. Forfatteren hevder at Norge ikke hadde blitt en nasjon uten torsken. Her er også en del fine oppskrifter med torsk.
Emner
Dewey
ISBN
978-82-16-14106-9

Bibliotek som har denne

Andre utgaver/formater

Torsk : fisken som skapte Norge
Frank A. Jenssen ; [bildene [hovedsakelig...

Bok · Bokmål · 2012
Digital utgave: Søke-URL
Torsk : fisken som skapte Norge
Frank A. Jenssen

Tale på CD · Bokmål · 2013

Tilhører NLB
Vis hos NLB
Torsk : fisken som skapte Norge
Frank A. Jenssen

Daisy lydbok · Bokmål · 2013

Tilhører NLB
Vis hos NLB