
Røykeloven og gjester ved brune serveringssteder : konsekvenser, tilpasninger og vurderinger
Karen-Sofie Pettersen
Bok · Bokmål · 2005
Utgitt | Oslo : Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring , 2005
|
---|---|
Omfang | 68 s.
|
Opplysninger | Rapporten viser hvordan gjester ved brune serveringssteder forholder seg tilrøykeloven, og konsekvenser røykeloven har hatt for dem. I debatten omloven ble det pekt på de uheldige konsekvensene som loven har for gjesterpå brune serveringssteder. Rapporten er bygd opp som en før- og etterstudie. I mai 2004 ble et utvalg gjester ved ulike brune serveringssteder iOslo kontaktet. Disse ble så intervjuet høsten 2004 for å snakke om røykeloven. Intervjuene ble foretatt i perioden september-november. Til sammenble 30 gjester intervjuet. Tema for intervjuene var tilpasning til røykelovenog ulike konsekvenser som røykeloven har hatt for dem.Både på våren og på høsten uttrykte gjestene stor irritasjon overrøykeloven. De mente at den var uttrykk for en utidig politikk som grep forlangt inn i folks privatliv. Ifølge gjestene hadde loven forandret utelivet. Deopplevde at det var færre gjester på serveringssteder, og at det var mindrehyggelig å ta seg en tur på byen. Halvparten av gjestene gikk sjeldnere ut påbrune serveringssteder, mens den andre halvparten gikk like ofte ut som førloven trådde i kraft. Noen av gjestene vurderte å skifte stamsted til vinterensom en følge av loven.Ingen av gjestene hadde sluttet å røyke på grunn av røykeloven. Etmindretall vurderte røykekutt. Røykeloven har gitt flertallet av gjestene nyegrunner til å fortsette å røyke. Røyking ble en måte å vise motstand på motdet de betraktet som et utidig helsetiltak. Til tross for den sterke irritasjonenover loven, overholdt gjestene røykeforbudet. De gikk ut av serveringsstedetnår de skulle røyke. Gjestene hadde forståelse for at loven kunne bli bruttuoverlagt. På den andre siden mente de at det var utillatelig å bevisst røykeinne i lokalet som en protest mot loven. Lojaliteten til serveringsstedetgjorde at det store flertallet av gjestene gikk ut for å røyke. For gjestene varrøyken viktig for kosen som de forbandt med besøk på brune serveringssteder. Røykeloven grep inn i gjestenes mulighet til å kose seg.. - Elektronisk reproduksjon
|
Emner | Health Policy
Legislation Policy Making Smoking Vis mer... Smoking - prevention & control
Tobacco Tobacco - adverse effects røyking lovgivning røykelovgivning røykeloven restauranter |
ISBN | 82-7894-201-3
|
- Nasjonalbiblioteket: Depotbiblioteket har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- NLA Høgskolen: Kalfaret Biblioteket har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- Nord universitet: Universitetsbiblioteket Levanger har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- Norsk rikskringkasting: Researchsenteret har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- NTNU Universitetsbiblioteket: Biblioteket Dragvoll har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- NTNU Universitetsbiblioteket: Gunnerusbiblioteket har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- Stortingsbiblioteket har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- UiT Norges arktiske universitet: Kultur- og samfunnsfagbiblioteket har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- Universitetsbiblioteket i Agder: Kristiansand har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)
- Universitetsbiblioteket i Stavanger: Ullandhaug har 0 av 0 ledig (Oppdaterer)