Profetene i Evighetsfjorden


Kim Leine
Punktskrift Bokmål 2016 · Historisk

Tilhører NLB
Vis hos NLB

Den kongelige danske koloni Sukkertoppen, Grønland, 1793:

En grønlandsk kvinne sparkes i døden fra en høy klippe.

Den danske presten er i ferd med å gå av hengslene av hjemlengsel og skjørbuk og allmenn fortvilelse. Kolonibestyreren forfølger ham, han har et uoppgjort regnskap med ham. Kolonibestyrerens kone er på randen av sammenbrudd og ser presten som sin eneste venn og fortrolige. Pastorens grønlandske kateket fortæres av sinne og sorg. Kolonimannskapets lille gruppe menn går hverandre på nervene. Om vinteren ruger mørket og kulden over kolonien, om sommeren skyller lyset inn som en flodbølge, det er ikke lett å si hva som er verst.

Hovedpersonene i denne bredt anlagte romanen fra kolonitidens Grønland, er pastor Morten Falck, hans kateket Bertel Jensen og kvinnen Arnarulunnguaq som faller fra klippen - et fall som strekker seg over tiden det tar å lese boken.Vi følger dem hver for seg.

I København i 1780-årene og under den store bybrannen i 1795. På vandringer i Norge og på lange båtreiser. På hvalfangst med skonnerten Henrietta of Aberdeen og på besøk hos hedninger og kristne i den kongelige danske koloni.

På den lille boplassen i Evighedsfjorden, noen dagsreiser fra Sukkertoppen, oppstår det et religiøst svermeri blant grønlenderne, anført av den rettskafne og sterke Maria Magdalene og hennes mann Habakuk.

Det er Grønlands første løsrivelsesbevegelse, en moderne drøm om frihet, likhet og brorskap, 4000 kilometer nordvest for Bastillen. En drøm som det danske formynderskap hverken kan eller vil akseptere. Disse svermerier får avgjørende betydning for Morten Falcks og Bertel Jensens skjebner.Og fra den høye klippen faller kvinnen Arnarulunnguaq. Oppe på kanten står morderen og ser henne falle.

Profetene i Evighetsfjorden er en bredt anlagt fortelling om et kulturmøte på godt og vondt, om umuligheten av å finne hjem, og den store drømmen om frihet.

Utgitt
Oslo : Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek , 2016
Omfang
29 hefter (1582 s.)
Opplysninger
Punktskrift. - produksjon. - NLB. - Fra forlagets omtale: En historisk roman som er inspirert av virkelige hendelser i det dansk-norske riket på slutten av 1700-tallet. Den nyutdannede presten Morten Falck søker et prestekall på Grønland, her møter han stor elendighet, blant annet drukkenskap, hor, epidemier og sult. Fiendskapet vokser mellom grønlendere og kolonistene. Dette er en stor fortelling om kulturmøter på godt og vondt. Er nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2013 fra Danmark.
Sjanger
Geografisk emneord
ISBN
978-82-16-23595-9

Andre utgaver/formater

Profetene i Evighetsfjorden
Kim Leine

Bok · Bokmål · 2012
Digital utgave: Lån e-boka
Digital utgave: Søke-URL
Profetene i Evighetsfjorden
Kim Leine

Lydbok på CD · Bokmål · 2013
Profetene i Evighetsfjorden
Kim Leine

Daisy lydbok · Bokmål · 2016

Tilhører NLB
Vis hos NLB
Profetene i Evighetsfjorden
Kim Leine

Bok · Bokmål · 2013

Bibliotek som har denne