Hardangervidda : fiske og fjelliv


Tore Qvenild ; [billedredaksjon: Tore Qvenild, Sverre Aurstad og Eirik Myhr]
Bok Bokmål 2004

Oppdaterer

om denne boka:
Storslått natur, gamle ferdselsveier, rik kulturhistorie, fantastisk fiske - dette er bare noen av sidene ved Vidda. Tore Qvenild, fiskeribiolog med både overblikk og sans for detaljer, lar oss i dette verket se alle aspekter ved Vidda. Han leder oss fra vann til vann, gir innblikk i gamle dagers stølsliv, forteller om den harde og dramatiske kampen om ressursene og levendegjør det store arbeidet til det som må være Norges mest turglade byråkrati - fra de lærde juristene i Høyfjellskommisjonen til naturforskerne som stadig vender tilbake til dette fengslende området.
Forfatteren øser av sitt store kunnskapstilfang, og han legger ytterligere til fra andre som har gjort Hardangervidda til et studium. Den legendariske Iacob Sømme presenteres i spissen for en gjeng fagfolks som så Hardangervidda som en livsoppgave, og som satte ørreten i fokus for sin forskningsinnsats. Slik får vi ikke møte bare storfisken og storfiskerne, men vi får i tillegg høre hva som ga de magre årene og hvorfor fisket igjen vil nå nye høyder. Det er nettopp det som har gitt forfatteren inspirasjon til å lage denne så vidungerlige skildringen av Vidda vår.
Men ord er ikke nok. Tore Qvenild viser i denne boka også sin store begeistring for Viddas skiftende stemninger gjennom sine egne bilder og tegninger. Mesterfotografen Johan Brun, som i årevis har vandret på Vidda med sine kameraer, har særlig gått inn for å fange det omskiftelige været, og flere andre har også bidratt til det rike illustrasjonsmaterialet. En rekke nytegnede kart kaster lys over de ulike vassdragene - det er jo de som gir liv til både landskapet og ørreten på Nord-Europas største høyfjellsplatå.
Digital utgave: Søke-URL
Annen tittel
Medvirkende
Aurstad, Sverre, (bildered.)
Myhr, Eirik, (bildered.)
Utgitt
Oslo : Naturforl. : Bokklubben villmarksliv , 2004
Omfang
407 s. : ill.
Emner
Geografisk emneord
Dewey
ISBN
8276433340 : Nkr 530.00
ISBN(galt)

Bibliotek som har denne