Nidarosdomens grunnfjell : i steinbryternes fotspor fra Det gamle Egypt til Europas nordligste katedral


Per Storemyr
Bok Bokmål 2015

Oppdaterer

Nidarosdomen hviler på et grunnfjell av steintradisjoner som ble etablert i Midt-Østen og Det gamle Egypt. Det fortsatte med romerne for 2000 år siden. Deres middelalderske etterkommere tok med seg kunnskapen fra England til Norge. Slik ble det bygget en strålende katedral i Trondheim.

Denne boken er en kulturhistorisk reise i stein. Med fokus på Nidarosdomen går ferden fra eldgamle steinbrudd ved Nilens bredder, over Middelhavet og nordover. Men det stopper ikke her. Nidarosdomen gikk nesten i grus for 500 år siden. Siden reiste den seg som symbol for det moderne Norge. Til gjenreisinen gikk det med tusenvis av tonn med stein fra hele landet. 110 steinbrudd ble testet, 70 brudd kom i bruk. I denne boken får du vite hvorfor.

Per Storemyr har jobbet med Nidarosdomens stein i 25 år. Han har 20 feltsesonger bak seg i Egypts gamle steinbrudd og har fartet fra brudd til brudd ellers i verden, alltid med samme spørsmål: Hvordan ble det jobbet i bruddene i gamle dager? Hvem sto bak slitet i berget det blå?

Digital utgave: Søke-URL
Utgitt
Trondheim : Norges Geologiske Undersøkelse ; Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeiders forlag , 2015
Omfang
412 s. : kol. ill.
Emner
Dewey
ISBN
9788276932096

Bibliotek som har denne