Fernanda Nissen : kjærlighet og arbeid


Mari Jonassen
Punktskrift Bokmål 2014

Tilhører NLB
Vis hos NLB

Fernanda Nissen er en av våre "fire store" kvinnesakspionerer. Dette er boken om hennes liv og arbeid.

Fernanda Nissen (1862-1920) tilhørte det høyere borgerskap, men ble sosialist. Det vakte skandale i Kristiania da hun skilte seg fra Dagblad-redaktøren Lars Holst for å gifte seg med den radikale legen og avismannen Oscar Egede Nissen. Fernanda Nissen betalte en høy pris for kjærligheten - men hun angret aldri.

Både Fernanda og Oscar Nissen var blant pionerene i den fremvoksende arbeiderbevegelsen. Fernanda stod frem som arbeidernes omsorgsfulle forkjemper. Hun jobbet aktivt for sosiale reformer, hun krevde åttetimersdag og bedre arbeidervern. I kvinnesaken var hun spesielt opptatt av at arbeiderkvinnene kom seg ut og stemte.

"Fernanda Nissen - Kjærlighet og arbeid" er en bok om livet, om kjærligheten, om arbeidet, om døden - om feministen, kulturskribenten, litteraturkritikeren og kommunepolitikeren.
Om "Fernanda Nissen":

"Biografien om Fernanda Nissen vitnar om ein forfattar som med brei og grundig kjennskap til tida og rammevilkåra evnar å setje dramatiske og samansette hendingar med stort persongalleri inn i eit kultur- og sosialpolitisk perspektiv. (...) Anten det gjeld striden for allmenn røysterett - det vil seie også for kvinner - eller talrike andre reformer vi i dag tek for gitt, er denne biografien ein katalog over politiske kampsaker og verdiar som dagens blåblå veljarmasse burde vore mint om."
Sverre Tusvik, Dag og Tid

"... det er bra vi har historikere som Jonassen, som lar grundig research og solid dokumentasjon gå foran tabloide og pikante avsløringer."
Jan-Erik Østlie, Aktuell

"Jonassen skildrer med varme og levende detaljer ut fra et ikke alltid rikt kildemateriale. Fernanda Nissen skulle selv brenne atskillige av sine spor, men da visste hun ikke hva gode historikere kunne få til, decennier senere. For Mari Jonassen har utviklet seg til å bli en god historiker, med atskillig fartstid, fra bøker om 2. verdenskrig og enkeltportretter til biografi om skolepioneren Ragna Nielsen.
Blomst til Mari Jonassen som har løftet denne pioneren fram i en velskrevet biografi."
Guri Hjeltnes, VG (terningkast 5)

Utgitt
Oslo : Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek , 2014
Omfang
14 hefter (852 s.)
Opplysninger
Punktskrift . - produksjon . - NLB . - Fernanda Nissen var en glødende kvinnesakskvinne og sosialdemokrat, og hun regnes som en av pionerene i den fremvokste arbeiderbevegelsen. Hun kjempet blant annet for åttetimersdag, og bedre arbeidervern, særlig for kvinnene. Privat skilte hun seg fra sin første ektemann og giftet seg med mannen hun elsket, Oscar Egede Nissen. Dette kostet henne mye, men hun angret aldri. Hennes liv var kjærlighet og arbeid, arbeid og kjærlighet.
Emner
Dewey
ISBN
978-82-16-14960-7

Bibliotek som har denne

Andre utgaver/formater

Fernanda Nissen : kjærlighet og arbeid
Mari Jonassen

Bok · Bokmål · 2013
Digital utgave: Søke-URL
Fernanda Nissen : kjærlighet og arbeid
Mari Jonassen

Tale på CD · Bokmål · 2014

Tilhører NLB
Vis hos NLB
Fernanda Nissen : kjærlighet og arbeid
Mari Jonassen

Daisy lydbok · Bokmål · 2014

Tilhører NLB
Vis hos NLB
Fernanda Nissen : kjærlighet og arbeid
Mari Jonassen

Bokmål 2013