Øverst på nazistenes liste : historien om Moritz Rabinowitz (1887-1942)


Arne Vestbø
Tale på CD Bokmål 2015

Tilhører NLB
Vis hos NLB

Moritz Rabinowitz vokste opp som sønn av en rabbi i datidens Russland. Han ble invitert av sin onkel til Norge i 1901, og etablerte seg etter hvert som en suksessrik handelsmann i Haugesund.

Fra midten av 20-tallet hadde han med moderne forretningsmetoder og dristige markedsføringsideer slått seg opp som en av byens rikeste menn. Da situasjonen i Europa ble verre for jødene, bønnfalte han i personlige telegrammer statsmenn som Roosevelt og Chamberlain om å gjøre noe før det var for sent.

Da Norge ble invadert av tyskerne, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. I desember 1940 ble han tatt til fange. Han døde i konsentrasjonsleir i Tyskland februar 1942.

Dette er en fortelling som gir innsikt i 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Norge.

Biografi for mellomtrinnet.

Utgitt
Oslo : Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek , 2015
Omfang
2 t. 28 min.
Passer for
Opplysninger
Anders Ribu. - Moritz Rabinowitz vokste opp som sønn av en rabbi i datidens Russland. Han etablerte seg etter hvert som en suksessrik handelsmann i Haugesund. Da Norge ble invadert av tyskerne, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. I desember 1940 ble han tatt til fange. Han døde i konsentrasjonsleir i Tyskland februar 1942.
Emner
Dewey
ISBN
978-82-16-21687-3

Andre utgaver/formater


Bibliotek som har denne