Bondens lykke, kongens gull


Jan Erik Kjær ; omsett til nynorsk av Tore Skaug
Bok Nynorsk 2006 · Lokal-fag

Oppdaterer

om denne boka:
Bondens lykke, kongens gull er historia om telemarkskua, Noregs nasjonalku med dei kvite ryggålane og horna med dei blanke messingknappane.
I 2006 er det 150 år sidan telemarksfeet på eit fesjå i Kviteseid vart etablert som den første storferasen i landet og 140 år sidan det første statlege "dyrskuet" vart arrangert på Dyrskuplassen i Seljord.
"Bondens lykke - kongens gull" er soga om korleis den stuttbeinte fjellkua fekk ei så sterk stilling i norsk landbruk at det ga status å ha ho på båsen. I eit samfunn med stadig strengare krav til effektiv produksjon gjekk det likevel attende med telemarkskua. Nå vert ho rekna som utryddingstrua.
Men alt håp er ikkje ute. Trassige sjelar og idealistar har halde liv i mange dyr, kan hende mange nok til å berge rasen...
Denne boka, skriven av Jan Erik Kjær, er ei handsrekning i kampen og ein takk til ei vakker ku og dei menneska som har elska henne.
Annen tittel
Medvirkende
Skaug, Tore (oversetter)
Utgitt
[Gjøvik] : Alfa forl. , 2006
Omfang
312 s. : ill.
Opplysninger
På omslaget: Telemarkskua . - Har bibliografi, innhaldsliste . - Boka fortel historia om telemarkskua og om korleis ho fekk ei så sterk stilling i norsk landbruk at det gav status å ha ho på båsen. I eit samfunn med stadig strengare krav til effektiv produksjon gjekk det attende med telemarkskua. No vert ho rekna som utryddingstruga, men boka fortel om idealistar som har halde liv i mange dyr.
Emner
Sjanger
Geografisk emneord
Norge : (NO-TrBIB)HUME02605
Dewey
636.2 . - 637 . - 636.2082
ISBN
82-92253-16-5 (ib. ) : Nkr 350.00

Bibliotek som har denne